Begrip kweken, wensen uitspreken en kennis delen. Het stond centraal tijdens de informatieavond over aanbesteden in de gemeente Barneveld. “Dit is wat ons betreft het startpunt. We hopen dat het na vanavond niet klaar is.”
De woorden werden uitgesproken door BIK-voorzitter Gijs Eikelenboom, die de avond in ’t Hoefslag aftrapte. Hij verwees daarbij naar een soortgelijke aanbestedingsavond die de gemeente bijna drie jaar geleden organiseerde voor ondernemers. ,,Daar zat niet helemaal het juiste gevoel bij”, aldus Eikelenboom. Destijds ging het gros van de ondernemers teleurgesteld naar huis. De avond voldeed namelijk niet aan hun verwachtingen. Toegankelijke informatie over hoe ondernemers meer kans maakten op het verkrijgen van opdrachten van de gemeente Barneveld, werd niet gegeven.
Dat onbevredigende gevoel was er donderdagavond niet, vindt Martine Schuijer. Namens VNO-NCW VeluweVallei is zij nauw betrokken bij de BIK: Zij stelt dat er sprake is van een ´mismatch´ op dit thema. ,,Onze wens is dat meer opdrachten van de gemeente Barneveld landen bij Barneveldse bedrijven. Dat is goed voor het bedrijfsleven en verstekt de lokale economie.” Daarbij wijst zij op het potentieel: in 2016 kocht de gemeente Barneveld voor circa 85 miljoen euro in. Een groot gedeelte daarvan betrof zorg, maar ruim 47 miljoen euro werd geïnvesteerd in zaken als bouw en infrastructuur, ICT, catering, schoonmaak en groenvoorziening. ,,Als BIK zien wij natuurlijk het liefst dat dit werk zoveel mogelijk bij lokale bedrijven terechtkomt.”
Ruim veertig ondernemers woonden de informatiebijeenkomst bij. Duidelijk werd dat aan de aanbestedingstrajecten haken en ogen zitten, waar gemeente en ondernemers een eigen rol bekleden. Hans Bakker, coördinator van het landelijke programma ´Beter Aanbesteden´, benadrukte dat ondernemers zelf ook verantwoordelijkheid moeten nemen. ,,Uw gemeente is een warenhuis, alles is er te koop en dus moet zij ook alles inkopen. Ondernemers hebben de plicht om te vertellen wie zij zijn. Dat is overigens heel simpel. Leg contact en maak een afspraak met een inkoper of budgethouder.” Volgens Bakker laten ondernemers op dat vlak vaak al kansen liggen. ,,Ondernemers lopen altijd voorop, zij innoveren. Hun oplossingen kunnen op het gemeentehuis een uitkomst zijn. Maar breng het aan de man.”
De avond werd aangevuld met tal van dergelijke suggesties. Verder werd in diverse thematafels ervaringen uitgewisseld, bijvoorbeeld over de vraag hoe kwaliteit wordt beoordeeld ten opzichte van de laagste prijs voor een opdracht van de gemeente. ,,Goede en zinvolle discussies, waarbij ook ambtenaren van de gemeente Barneveld inzicht gaven in hun overwegingen. Een uiterst nuttige avond”, stelt Schuijer.
De BIK ziet voor zichzelf een ‘verbindende rol’ weggelegd. ,,Deze avond is het vertrekpunt. Ondernemers en gemeente gaan hopelijk in de toekomst meer informatie met elkaar delen, wat uiteindelijk moet resulteren in meer opdrachten voor Barneveldse bedrijven. Met dat doel zullen we zeker een vinger aan de pols houden bij het college en de raad.” Verder is het idee opgevat om een lijst met Barneveldse bedrijven en hun dienstverlening aan te leveren bij de gemeente. ,,Simpel, maar hopelijk doeltreffend.